Nostalgiasta voimaa tähän hetkeen

ristoTiedemiehet väittävät, että nostalgia, menneiden asioiden kaipuu pitää yllä yhteyttä tärkeisiin muistoihin ja auttaa meitä rakentamaan eheää ja mielekästä kuvaa omasta elämästä. Uskommeko tämän? Miksipä emme!

Tapasin toissa viikolla musiikkineuvos Ilkka Lipsasen. Juttelimme parisen tuntia elämästä ja musiikista. Danny tekee yhä vahvaa uraa taiteilijana, rock- ja iskelmätähtenä.

Ensi kesänä hän esiintyy parikymmentä kertaa Finnhits Mestareiden, Frederikin ja Tapani Kansan kanssa ja muutamilla nostalgiakeikoilla, joista yksi on heinäkuun puolivälissä Sumiaisissa. Iso D uskoo komeasti päivitettyyn nostalgiseen musiikkiin ja sen vahvistavaan voimaan. Kun hän aloitti levytysuransa, elettiin hetkeä jolloin nuoriso pääsi tekemään tyystin omaehtoista kulttuuria. Taitelija ja yleisö olivat samaa ikäluokkaa ja jakoivat yhteenkuuluvaisuuden tunteen.

– Uskoin, että rockmusiikki avaa tien ikäluokkani sydämiin, muistelee syksyllä 75 vuotta täyttävä, ravakka mestari uransa alkuhetkiä.

Nostalgia on sosiaalinen tunne. Siihen liittyy yhteenkuuluvaisuuden tunne, joka antaa turvaa myös yksin jääneelle. Käväisin äskettäin Tampere Beatles Happening – tapahtumassa. Kolmen päivän kokkareet kokosi meitä suuren ikäluokan edustajia paikalle tuhatmäärin. Konsertit vetivät Tampere-talon ison salinkin täyteen menneisyyden muistelijoita. Aamu olikin aloitettu Beatles-messulla Tampereen tuomiokirkossa. Tampere-talon viereisessä hotellissa vallitsi kotoinen tunnelma. Harmaantunut ja kaljuuntunut hippi-ikäluokka oli aamupalapöydässä kuin yhtä suurta,
avointa perhettä.

Mitä, olivatko asiat ennen paremmin kuin nyt. Ei nyt sentään, mutta ehkä puoli vuosisata sitten korostettiin sellaisia asioita, joita kannattaisi muistaa tänäänkin. Beatles-tapahtuman passiin oli kirjattu näyttävästi Beatles- iskulause: All you need is love. Tarvitsemme siis vain rakkautta.
Hyvä kehotus myös tänään vihapuheiden, minäminä- ajattelun ja muukalaisvihan keskellä.

Teksti
Risto Korhonen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s