Agents ja Danny Sumiaisiin

Suomalaisen rytmimusiikin kärkinimet tähdittävät Sumiaisten Rautalankafestivaalia.

Sumiaisten Rautalankafestivaali juhlii heinäkuun puolivälissä Suomen 100-vuotisuutta marsittamalla lavalle suomalaisen pop- ja rock-musiikin tähtitaiteilijoita. Kotimaisen rytmimusiikin juhlaan yhtyvät muun muassa Danny The Oldies-yhtyeen kanssa sekä Agents-yhtye Esa Pulliaisen johdolla.

– On hienoa tulla nostalgiselle keikalle taitavan The Oldies-yhtyeen kanssa, innostuu taitelija Ilkka Lipsanen.

Danny lupaa, että esitys rakennetaan 60-luvun henkeen ja illan aikana kuullaat tuolta ajalta kaikki hänen tärkeimmät hittinsä East Virginiasta Piilopaikkaan, Kesäkatuun ja Amarilloon.  Iso D:n taustalla muistoihin sukeltaa helsinkiläinen The Oldies -yhtye.

Kitaramestari Esa Pulliainen on aikaisemmin vieraillut Sumiaisissa C-Combon kanssa, mutta tällä kertaa ollaan liikkeellä Agentsien peruskokoonpanolla, niin sanotusti täydellä miehityksellä. Laulusolistina toimii Vesa Haaja, joka on sydänjuuriaan myöten rautalankamies ja esiintyy joskus myös oman Whistle Bait -yhtyeensä kanssa.

Sumiaisten festarilla voi tutustua alueellisestikin kattavaan joukkoon perinnetietoisia kitarayhtyeitä. Illan aikana kuullaan Hantte Oivon kokoamaa, oululaisen rytmimusiikin dream teamia The Aftons-yhtyettä. Nuorempaa soittajasukupolvea edustavat The Moments Lahdesta ja Vaiettu Salaisuus Keuruulta.

”Rautalankamusiikki on supisuomalainen ilmiö. Uskon, että moni pitää siitä jos vain rohkenee tunnustaa.”

– Luotamme edelleen sakean nostalgian voimaan. Agents ja Danny ovat olleet pitkään toivelistalla esiintyjiksi festivaaleillemme, ja on hienoa että heidän keikkansa toteutuvat nyt Suomen juhlavuonna, kommentoi Sumiaisten festarin päällikkö Eero Åkerlund.

– Suomen 100-vuotisjuhlaa voi viettää luontevasti reilun puolenvuosisadan ikäisen rautalankamusiikin soitosta nauttien. Se peilaa oivallisesti suomalaista mielenlaatua. Suomalaisella rautalankamusiikilla on ihan oma kotikutoinen leima ja soundi, joka erottuu selvästi esikuvistaan amerikkalaisesta ja englantilaisesta kitaramusiikista.

– Rautalanka on supisuomalainen ilmiö. Uskon, että moni pitää siitä jos vain rohkenee tunnustaa.

Sumiaisten festivaali-illan isäntänä ja juontajana lauantaina 15. heinäkuuta toimii tuttuun tapaan toimittaja, muusikko Heimo ”Holle” Holopainen. Tapahtuman järjestelyistä huolehtii Lions Club Sumiainen ry talkooystävineen ja ruokahuollosta vastaa Lions Club Helmi ry.

DANNY SUMIAISIIN - TAPIOLA
Suomalaisen pop-ikonin, Dannyn, Ilkka Lipsasen juuret ovat rautalanka-aikaudella. Ura lähti lentoon East Virginia -hitista yhdessä The Islanders-yhtyeen kanssa vuonna 1964 
Mainokset

Nostalgiasta voimaa tähän hetkeen

ristoTiedemiehet väittävät, että nostalgia, menneiden asioiden kaipuu pitää yllä yhteyttä tärkeisiin muistoihin ja auttaa meitä rakentamaan eheää ja mielekästä kuvaa omasta elämästä. Uskommeko tämän? Miksipä emme!

Tapasin toissa viikolla musiikkineuvos Ilkka Lipsasen. Juttelimme parisen tuntia elämästä ja musiikista. Danny tekee yhä vahvaa uraa taiteilijana, rock- ja iskelmätähtenä.

Ensi kesänä hän esiintyy parikymmentä kertaa Finnhits Mestareiden, Frederikin ja Tapani Kansan kanssa ja muutamilla nostalgiakeikoilla, joista yksi on heinäkuun puolivälissä Sumiaisissa. Iso D uskoo komeasti päivitettyyn nostalgiseen musiikkiin ja sen vahvistavaan voimaan. Kun hän aloitti levytysuransa, elettiin hetkeä jolloin nuoriso pääsi tekemään tyystin omaehtoista kulttuuria. Taitelija ja yleisö olivat samaa ikäluokkaa ja jakoivat yhteenkuuluvaisuuden tunteen.

– Uskoin, että rockmusiikki avaa tien ikäluokkani sydämiin, muistelee syksyllä 75 vuotta täyttävä, ravakka mestari uransa alkuhetkiä.

Nostalgia on sosiaalinen tunne. Siihen liittyy yhteenkuuluvaisuuden tunne, joka antaa turvaa myös yksin jääneelle. Käväisin äskettäin Tampere Beatles Happening – tapahtumassa. Kolmen päivän kokkareet kokosi meitä suuren ikäluokan edustajia paikalle tuhatmäärin. Konsertit vetivät Tampere-talon ison salinkin täyteen menneisyyden muistelijoita. Aamu olikin aloitettu Beatles-messulla Tampereen tuomiokirkossa. Tampere-talon viereisessä hotellissa vallitsi kotoinen tunnelma. Harmaantunut ja kaljuuntunut hippi-ikäluokka oli aamupalapöydässä kuin yhtä suurta,
avointa perhettä.

Mitä, olivatko asiat ennen paremmin kuin nyt. Ei nyt sentään, mutta ehkä puoli vuosisata sitten korostettiin sellaisia asioita, joita kannattaisi muistaa tänäänkin. Beatles-tapahtuman passiin oli kirjattu näyttävästi Beatles- iskulause: All you need is love. Tarvitsemme siis vain rakkautta.
Hyvä kehotus myös tänään vihapuheiden, minäminä- ajattelun ja muukalaisvihan keskellä.

Teksti
Risto Korhonen